– Start gjerne med å titte på ulike modeller, for å få inspirasjon og motivasjon. Det er både et hyggelig og nyttig element hytteprosessen. Men å lande et spesifikt hyttevalg før du har ei tomt, er vanskelig og ikke å anbefale. Det er nemlig mye lettere å tilpasse hytta til tomta enn motsatt, sier Granseth. Å ignorere det, kan fort bli en nedtur. Ja, i ytterste konsekvens risikerer du at «drømmehytta» er umulig å realisere på den aktuelle tomta.
– Men fortvil ikke, fortsetter han; – alle Idéhuskjedens «kataloghytter» er fleksible og kan tilpasses de aller fleste forhold og betingelser. Har du tomt, klarer vi å justere inn så mange ulike hyttevarianter på den, at det skal godt gjøres at du ikke finner en du er fornøyd med, mener han.
Cato Granseth er daglig leder i Mesna Bygg AS på Lillehammer. Før det jobbet han hos en av landets aller største hytteleverandører. Han har derfor bred erfaring og kompetanse i å gi nye hyttekjøpere gode råd.
– Ja, hva er egentlig første bud?
– Det første du som hyttekunde må definere, er behovet ditt, sier Granseth. Hva slags hytte trenger du? Hvor stort er det lov å bygge på tomta di? Hvilke aktiviteter skal hytta være utgangspunkt for? Skal den brukes av hele storfamilien, kjernefamilien eller bare et par? Hvor mye soveplass trenger du? Straks du bikker to soverom kan det gjerne være lurt å tenke to bad, eller i alle fall et ekstra toalett, mener han.
– Ser du en typisk trend i hva slags hytte folk velger?
– Egentlig ikke, og hvis det finnes en trend, er den heller at spredningen og variasjonen blir stadig større. Vi selger snart like mange ulike hytter som det er kjøpere, og det som tidligere kanskje var sett på som ei typisk «sjøhytte» kan nå like gjerne bygges på fjellet, og omvendt, forteller Granseth. Folk følger sine egne ønsker og behov. Mange bruker «kataloghytter» som et utgangspunkt for egen tilpasning og skreddersøm, og der har Idéhus mye å tilby gjennom sine forhandlere og hovedkontorets arkitekter.
Skal han i farten peke på en fellesnevner, er det at nye hytter gjerne har mye større vindus- og lysflater enn tidligere, sier Granseth. Dagens hyttekjøpere vil trekke utsikten inn i hytta på en helt annen måte. Hele «vindusvegger» er populært. Det stiller igjen krav til møblering og innredning. Samtidig er det lurt å huske at moderne hytter har lite varmeutstlipp. Store vindusflater kan gjøre det veldig varmt innendørs gjennom sommermånedene, og krever gjerne ekstra utlufting.
En annen felles faktor er at det legges stadig større vekt på utforming av et stort fellesrom / allrom som gjerne inkluderer kjøkken. Dette blir liksom hyttas hjerte, et senter for både aktiviteter og den gode samtalen. Et rom hvor en selv, familie og gjester kan trives, slappe av og dele fellesskap.
Når det kommer til å «spekke» hytta med utstyr og bekvemmeligheter er det vanskelig å gi generelle råd, for folk har både ulike preferanser og økonomiske forutsetninger. Men det er viktig å være realistisk, formaner Granseth. Unn deg gjerne noe ekstra, men ikke la kostnaden overskygge bruksgleden. Du skal ha råd til å nyte hytta, ikke bare eie den, er hans sterke og klare oppfordring. Sett et budsjett, og hold deg til det.
Det kan nemlig være lett å la seg friste over evne; det finnes knapt en grense for hva dagens hytter kan utstyres med og hva det koster, sier Granseth. Kjøkken, bad, jacuzzi og basseng kan være de største dragerne, men hightech-løsninger for lys, varme og ventilasjon etterspørres også. Mye er «nice», men ikke alt er nødvendig for alle. Som ansvarlig hytteleverandør mener Granseth det er viktig å ha en åpen og ærlig dialog om dette, og ikke legge noe utilbørlig utstyrspress på kunden.
– Spennvidden er stor i Idéhus sin kundemasse. Vi kan trolig oppfylle alle ønsker, uansett hvor ekstreme de måtte være, innenfor gjeldende reguleringsplaner og eventuelt andre restriksjoner der du skal bygge hytte. Men, som forhandler er vårt utgangspunkt en grunnleggende respekt for alles behov, ønsker og forutsetninger, og det gjelder hele Idéhuskjeden. For oss kan hyttesalg være en dagligdags sak, men for kjøperen er det ofte en éngangsopplevelse. For de fleste er det å anskaffe hytte en av de største investeringene man gjør i livet. Vi som jobber i førstelinje, og tar imot kundene, må huske det.
– Hva om jeg får tak i en hyttetomt med byggetillatelse, som ikke er knyttet til vann-, strøm- og kloakknett?
– Å bygge en slik hytte er selvfølgelig fullt mulig. Med den teknologiske utviklingen er det også blitt stadig enklere å levere funksjonelle og komfortable hytter nærmest hvorsomhelst. Det er ulike solcelleløsninger å velge mellom. Der forholdene og tillatelsen ligger til rette for det, kan vindkraft også være et mulig alternativ. For toalett finnes også en rekke forskjellige løsninger, basert på strøm, kjemikalier og kompostering. Vann kan hentes fra brønn eller annen tilgjengelig vannkilde, eller man kan satse og investere i boring etter grunnvann. Uansett stiller slike prosjekt, uten grunnleggende infrastruktur på plass, ekstra krav til grundig planlegging og dialog mellom både kunde, hytteprodusent og våre underentreprenører.
– Solceller kan vel være aktuelt som et strømsupplement også i regulerte felt?
– I stadig sterkere grad. Selv om solceller på hyttetak ennå ikke er godkjent overalt, er det for elektrikere blitt et fast sjekkpunkt. Varmepumper er også populært, ikke minst til å sørge for grunnoppvarmingen i perioder hytta ikke er i bruk, sier Cato Granseth.